Már a múltkori gyors kuglófnál elhatároztam, hogy nemsokára lesz egy rendes, klasszikus is. Persze annyi hozzátartozik, hogy a kisebb lányomnak annyira ízlett a márványos, hogy komoly durci volt, hogy most nem olyat sütünk. Végül az eredménnyel kiengeszteltem. Túlkelesztettem, puha volt a tészta, és egy kicsit kimászott a sütés elején a formából, de nagyon jó állagú volt, és finom, nem tartott sokáig.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 zacskó élesztő
- 10 dkg cukor (vagy legközelebb egy picit több)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 4 tojás sárgája
- 4,5 dl tej
- 10 dkg vaj
- egy citrom reszelt héja
- csipet só
Elkészítés:
Amíg minden mást előkészítek, a langyosított tej felével, a cukorból 1-2 evőkanállal és a vaníliás cukorral kicsit megfuttatom az élesztőt. Tudom, hogy ezt nagyon kézzel szokták, de vasárnap délután volt, sok főzés után, ehhez most nem volt erőm. Így a tésztát kenyérsütő gépben dolgoztam ki. Először minden nedves hozzávalót, aztán a lisztet-cukrot-sót tettem bele, és két tésztás kört futtattam le a géppel. Nem kell megijedni, tényleg nagyon lágy a tészta. Amikor a gépből kivettem, a kuglófformába tettem (szilikonos, nem kellett vele vacakolni), és még 35 fokos sütőben engedtem teljesen megkelni - nekem még 20 perc kellett, hogy a forma tetejéig feljöjjön. Végül bekapcsoltam rá a sütőt, és 175 fokon (alul-felül) 50 percig sütöttem. A vége felé tűpróbáztam, nem volt még kész, de a teteje már nagyon kezdett megsülni, ezért arra dobtam egy sütőpapírt a végére.