CookTa

Saslik / rablóhús

2016. január 18. 14:09 - ko123la

Ahogy elég sok minden, ez is rendelésre készült, elég régen nyaggat vele a nagylányom, hogy csináljak neki. Érdekes, hogy most mindenki sasliknak hívja, a hentes bácsink hozta fel a régi nevét, a rablóhúst, ahogy gyerekkoromban mindig is hívtuk. Volt egy jó pár korlát, amit legközelebb azért majd meg lehet ugrani. Egyrészt nem grilleztük, csak simán egy tepsiben sütöttük, amiben azért volt egy alátét rács, hogy legalább egy picit imitáljuk a grillt. Másrészt nem kaptam cukkinit, amit az íze miatt is sajnálok, de a zöld színe is szebbé tette volna. Harmadrészt hirtelen jött az ötlet, így nem volt pácolva a hús - nem ártott neki, így is puha lett, de biztosan jót tett volna neki egy éjszaka egy kis sós-borsos-mustáros-olajos pácban. Végül a hús, szombaton, zárás előtt estem be a henteshez, pulykamell volt az egyetlen, amiből el tudtam képzelni. De ne a hiátusokkal foglalkozzunk, hanem azzal, hogy mi mivel tudtuk feldobni, és milyen finom lett. Mindenképpen javára vált, hogy ugyan jó kis húsos szalonnám nem volt, viszont jött egy kis házi füstölt tarja, ami készítés közben az illatát, evés közben az ízét fokozta. Jó ötlet volt, hogy a múlt heti rakott krumpli után megmaradt mangalicakolbászt felkarikáztuk, és azt is felszúrogattuk. Végül nagy előny, hogy szerencsénk volt, mindhárom fajta paprika és a hagymák is nagyon finomak volt már nyersen is, jó pár darab el is hullott az előkészítés közben - ez nem mindig adottság, tél van, lutri, hogy milyen zöldséget kapunk. Összességében egy menő, (nekünk) újszerű, nem mindennapi ebéd lett belőle, amit nyáron, grillen érdemes lehet ismételni.

dsc_2068_small.jpg

Hozzávalók:
- 1 kg pulykamell
- 25 dkg füstölt tarja
- 20 dkg füstölt mangalicakolbász
- 2 fehér tv-paprika
- 2 piros kaliforniai paprika
- 2 kápiapaprika
- 10-15 koktélparadicsom
- 10-15 fej kis csiperke
- 2 fej lilahagyma
- 6-8 kisebb sonkahagyma
- só, bors, őrölt erőspaprika, olívaolaj

dsc_2057_small.jpg

Elkészítés:
Mindent paprikát és a húst nagyobb darabokra vágtunk, a kolbászt vastagabb karikákra, a nagyobb koktélparadicsomokat félbe, a lilahagymát nyolcba, a sonkahagymát hosszában félbe szeleteltük. A húst sóztuk-borsoztuk, tekertem rá egy jó pár kört az erőspaprika-őrlőből. Szépen felrétegeztük a bambuszpálcikákra, ügyelve rá, hogy a hús mellé mindig szorosan kerüljön valami ízesítő, tarja, kolbász vagy paprika. Amikor kész volt, a tepsi aljába rács, szépen ráfektetve a nyársak, olívaolajjal végiglocsolva minden darab hosszában, és 200 fokos sütőben szépen pirosra sütöttem, 40-45 perc alatt. A vége felé a húst teszteltem, hogy átsült-e már, ill. ügyeltem rá, hogy a zöldségek ne égjenek meg.

A steak-krumpli mennyei volt hozzá, ahhoz az alaposan megmosott krumplikat hosszában nagyobb hasábokra vágtam héjastul, só, bors, cayenne-bors gazdagon, 4-5 gerezd fokhagyma, 4 db 10-12 centis friss rozmaringszál, olívaolaj, kézi masszázs a tepsiben, majd lefedve ment a saslik alá. Amikor a hús kész lett, levettem róla az alufóliát, feljebb tettem a hús helyére, és 230 fokon, max. grill fokozaton sütöttem még 15-20 percet, amíg szépen meg nem kapta egy kicsit a hő. Így álomfinom volt, teljesen sültkrumplis jellegű, de egyben belül vajpuha is. Végül szintén nagyot emelt rajta a zöldsaláta, amiben a vegyes zöldségek mellett ismét volt narancs is.

dsc_2055_small.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: sertés

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr638282934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása