Kicsit leürült hűtő mellett kezdtem el az ebéden gondolkodni, krumpli és szilva volt, úgyhogy belevágtam életem első krumplis tésztájába. Érdemes volt!, most már értem, hogy miért hajlandó erre valaki ahelyett, hogy kivenné a mélyhűtőből a gyárit.
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 1 púpos evőkanál búzadara
- 2 evőkanál olaj
- 1 tojás
- só
- ~25 kisebb-közepes kékszilva
- fahéjas porcukor (a szilvához, kb. 5 dkg cukor és egy alapos hintés örőlt fahéj)
- olaj + morzsa a beforgatáshoz
Elkészítés:
A krumplit héjában puhára főztem jó sós vízben, majd meghámoztam, összetörtem, és beledolgoztam (kézzel, úgy jobbnak tűnt) a lisztet, darát, tojást, olajat és sót. Amíg főtt a krumpli, a szilvákat belevagdosva kimagoztam, szerencsém volt, magvaváló volt, így könnyen ment. Szintén párhuzamosan emellett megpirítottam a cukrozott morzsát is szép barnára. A tésztát nagyon alaposan belisztezett deszkán félcentisre nyújtottam, közben állandóan lisztezve, és a szilvákhoz illeszkedő méretű négyzetekre vágtam. Elkezdtem a töltést, a lányom minden szilvát megtöltött a fahéjas cukorral, és jó alaposan összenyomkodva a tésztát a szilvák körül, megformáztam a gombócokat. Tele fazék sós vizet forraltam, és két menetben beleraktam a gombócokat. Azok tették a dolgukat, egy idő utan feljöttek, adtam még nekik két percet, és szedőkanállal a morzsába szedtem őket, jól megforgattam benne, és végre lehetett enni.