CookTa

Nagymamám tejfeles nokedlije (csirkével)

2014. december 07. 15:21 - ko123la

Az egyértelműség kedvéért mentegetőzően oda kellett írnom a címbe az elejére és a végére, hogy a nagymamám receptje (azaz miért is tejfeles és nem tejfölös), ill. miért hívják nokedlinek ezt a húsételt, de ha így hívják, akkor így hívják. Kezd már homályos lenni az emlék, amikor a nyári konyhában a sparherden főzte nekünk nagyi, de az íze nagyon megvan még. Lehet persze vele konzultálni, hogy csinálja, de ahogy a húslevesét, ezt is csak megközelíteni lehet, reprodukálni nem. Azért a kísérletek megvannak, néha elég közel is vagyunk hozzá, és még ezek a próbálkozások is elég jók, hogy azért feljegyezzük.A lényeg: egy hagyma nélküli csirkepaprikás döbbent mennyiségű tejföllel, nokedlivel. A tejföl sajtóhibának tűnhet, de nem az, tényleg ilyen sok kell bele, elsőre szokatlan lehet, de elképesztően gazdag íz adódik össze a hússal. Mindenesetre Szabolcsban ez teljesen szokásos étel. Nagyon érdekes, hogy a hagyma nélkül milyen más a hús, már a tejfölös habarás előtt hozza azt az ízt, ami úgy beivódott. Ha az igazi, akkor a puhára párolt hús a nokedlivel összekeverve leomlik a csontról, és egynemű egytállá alakulva kápráztat. Nyilván a mama házi csirkéjéből egész más élmény lehet, de most csak vegyesen alsó és felső comb, ill. egy kisebb adag combfilé volt hozzá a boltból.

Hozzávalók:
A húshoz:
- 2 kg csirke
- olaj, só, pici bors, paprika
- 3 evőkanál liszt
- 75 dkg tejföl
A nokedlihez:
- 75 dkg liszt
- 5 tojás
- 2 kávéskanál só

Elkészítés:
A húst forró olajon alaposan körbepirítom - nagyi zsíron csinálja, és bármennyire is híve vagyok annak, hogy próbáljunk egészségesen enni, ez biztosan jobb zsírral. Sózom, kis vízzel felengedve fedő alatt puhára párolom. Ha nem finom tanyasi csirke van, hanem bolti, akkor egy húsleves-kocka is mehet bele. Közben a nokedlit a szokásos módon elkészítem (liszt, só, a tojások, víz, nem kell túlságosan kidolgozni, és annyi víz, hogy a szokásos laza tésztát kapjuk, hogy szaggatni lehessen a lobogó forró vízbe; feljövetel után azonnal kiszedni). Ha a hús már puha, gyorsan elforralom alóla a vizet, visszapirítom az olajra, egy pici pirospaprikával színezem, és az ipari mennyiségű habarással besűrítem, megrottyantom, és kész is. Lehet külön is az asztalra tenni, de akkor az igazi, ha a bő szószos húst összekeverem a nokedlivel, és együtt, forrón tálalom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr356963999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása