CookTa

Skót narancsos keksz

2015. február 07. 08:51 - ko123la

Ez megint csak egy szimpla, egyszerű dolog, lehet, hogy össze kellene szedni magamat, és egy új tag-gel megjelölni az összes ilyen alapreceptet a blogban, amit nem igazán a nagyközönségnek szánunk, csak a családi receptgyűjteménybe. A receptet a kislányom a süteményes könyvéből (Nagy sütiskönyv gyerekeknek) nézte ki, megrendelte nálam, és lelkesen végig is asszisztálta az egészet, szorgalmasan kiszurkálta nekem a csillagokat, összegyúrogatta a maradékot (közben boldogan megitta a frissen facsart narancslé maradékát), szóval klassz családi program volt. Mellesleg lett belőle egy jó kis rágcsa az asztalra, amit mindenkinek jó szívvel tudunk ajánlani.

dsc_0739_small_1.jpg

 Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 7,5 dkg búzadara
- 30 dkg vaj
- 1 nagyobb narancs + 1 kisebb vérnarancs reszelt héja (vagy ezzel egyenértékű más citrus, citrom, lime)
- 6 evőkanál narancslé
- 15 dkg porcukor

dsc_0740_small.jpg

Elkészítés:
A morzsatésztát a szokásos módon összegyúrjuk, a liszt+dara kombóba ujjbegyekkel gyorsan belemorzsoljuk a hideg vajat/margarint, hozzá a cukor, a reszelt narancshéj, a narancslé, és ezzel összedolgozzuk. Ha kész, megy befóliázva a hűtőbe egy félórára. Utána lisztezett deszkán félcentisre kinyújtjuk, a csillag alakú kiszúróval és egy kisvillával legyártjuk a kekszeket, és 170 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük. Ez is elég gyorsan megvan, messze a legtöbb macera a kisvillás mintaszurkálás volt (meg is kérdeztem, hogy azt esetleg ki lehetne-e hagyni, de nem kaptam rá engedélyt a lányomtól). Ez is jó adag, 40-50 db lett belőle. Melegen is finom volt, kihűlve pedig jobban érvényesült benne a narancs íze.

dsc_0743_small.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: narancs Dorka

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr367144093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása