CookTa

Cornish Pasty

2015. május 19. 10:47 - ko123la

Jó sok angolszász recept volt mostanában, ezt a sort folytatva az egyik kedvencemtől, Adrian Richardsontól vettem át ezt az ételt. Mint a keresés során kiderült, ez egy erősen hagyományos étel, a szokásos verziójában egy hivatalos uniós földrajzi árujelzővel is védett (Protected geographical indication (PGI)) különlegesség, a cornwalli nemzeti étel. Korábbi elegánsabb környezet után az ónbányászoknál volt népszerű, mint egy jól hordozható komplett étel, amit evőeszközök nélkül is meg lehetett enni. A szélesebb peremnél fogva koszos kézzel is neki lehetett látni, a peremet ilyenkor meghagyták. AR-nél ez egy kicsit már újraértelmeződött, nálunk még egy körben, úgyhogy ez nem az autentikus változat, de mint sok más, ez is jó lehet sok módon. A fő különbség az volt, hogy a lényegi zöldség-hozzávaló, a karórépa (turnip) nekem sehol sem jött szembe, ennek ellenére igyekeztem jó közelítést készíteni.

dsc_1043_small.jpg

Hozzávalók:

Tészta:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg hideg vaj
- 1-2 dl víz
- jó csipet só

Töltelék:
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 2 szálzeller
- 1 nagy paszternák (hogy legyen valami jó gyökérzöldség a karórépa helyett)
- 20 dkg bélszín
- 20 dkg kockázott bacon
- 20 dkg reszelt sajt
- 20 dkg zsemlemorzsa
- jó adag petrezselyemzöld
- olaj, vaj, só, bors

Elkészítés:
A töltelék hozzávalóit egységesen egy centis kockákra vágjuk, a hagymaféléket finomra. Egy jó nagy serpenyőben olaj és vaj keverékén gyorsan, éppen csak megfonnyasztjuk a hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a répát, paszternákot és zellert, sózzuk-borsozzuk, és pár percig pároljuk. Beletesszük a bacont (vagy helyette, mint én, egy kis házi füstölt karajt), a bélszínt (egy steakvacsoránál a szeleteknek nem feldolgozható részeket szoktam ilyen célra elmenteni), és 6-8 percig ezzel is nagy lángon pirítjuk, amíg szép színt nem kap, és egy kicsit minden megpuhul. Levesszük, belekeverjük a sajtot, morzsát és az apróra vágott zöldpetrezselymet, és félretesszük. A tésztához a megsózott lisztben gyors mozdulatokkal apróra elmorzsoljuk a vajat, és csak egy egész pici vizet teszünk hozzá, hogy összeálljon. Hűtőben félórát pihentetjük. Utána félcentisre nyújtjuk, és egy kistányér mentén szép köröket vágunk ki. A köröket alaposan megrakjuk a töltelékkel. Körben megkenjük tojással, hogy összeragadjon, félbehajtjuk, a szélét villával szép mintára összenyomjuk, hogy ne nyíljon ki. Kicsit késsel megszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon jönni, tojással lekenjük, és sütőpapíron, 180 fokon 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr927472032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása