Ez csak egy a sima alapreceptek közül, amit a család kedvéért megörökítek itt is. Ez a mandulás verzió persze csak azért jött, hogy ne mindenhez a pirított zsemlekocka legyen a betét, így különlegesebb és elegánsabb.
Hozzávalók:
- 50 dkg brokkoli
- 2 evőkanál vaj
- 1 kisebb fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb krumpli
- 1 szál sárgarépa
- 1 tyúkhúsleveskocka
- 2 dl tejszín
- só, fehér bors, szerecsendió
- 1-2 evőkanál szeletelt mandula
Elkészítés:
A vajon megpárolom az apróra vágott hagymát (nem pirítom), a végén hozzáadom a fokhagymát is (zúzva vagy szintén aprítva). Rádobom a karikázott répát és a kicsire kockázott krumplit is (ez utóbbit liszt helyett a sűrítéshez). Azt is puhítom egy kicsit. Közben a brokkolit rózsáira szedem, a torzsáját keskenyre karikázom. Ha már puhult a répa, beleteszem a brokkolit is, felöntöm szűken vízzel, hogy éppen csak ellepje. Ha felforrt, sózom, a leveskockával ízesítem, és fedő alatt puhára főzöm a zöldségeket. Botmixerrel simára dolgozom, állandó keverés mellett dúsítom a tejszínnel, befejezem a fűszerezést fehér borssal, és reszelek bele egy kis szerecsendiót is. Még egyszer összeforralom, és kész. A díszítéshez száraz serpenyőben pirítok egyet a mandulán. Ha mégis kenyérkockát kívánna a közönség, akkor ahhoz egy serpenyőben olívaolajat forrósítok, egy gerezd fokhagymát kés lapjával összenyomok, azzal megízesítem az olajat. A szikkadt kenyeret vagy zsemlét centis kockákra vágom, picit megsózom, és szép pirosra pirítom az olajban.