CookTa

Korhelyleves

2016. január 08. 15:52 - ko123la

Ezzel most nem kívánok forradalmat csinálni - ritkán főzünk ilyet, és mivel anyukám receptje szerint főzöm, ha nem írom le itt is, akkor újra és újra mindig meg kell tőle kérdeznem. Most újév első napjára is készült, hagyományosan.

Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 2 liter füstölt alaplé
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 evőkanál liszt
- 1 szál szárazkolbász (csípős)
- 2 pici csili
- 3-4 babérlevél
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál cukor
- olaj, só, egész bors, tálaláshoz tejföl

Elkészítés:
A káposztát hideg vízben kimossuk, és feltesszük főzni. Ehhez tökéletes, ha van otthon elrakva füstölt csülök vagy hús főzéséből eltett alaplé (nekem volt :-), yeee). Sóval, jó pár szem fekete borssal, a babérlevelekkel ízesítjük. Mi szeretjük pikánsabban, ezért két kis csilipaprika is ment bele, nyilván kihagyható. A kolbászt csak nagy darabokra vágom a főzéshez (anyukám ráadásul ezt külön főzi, hogy ne legyen annyira erős a füstölt íze, én megelégedtem annyival, hogy csak a végén halásztam ki, és karikáztam vissza a levesbe). Amikorra megpuhul a káposzta, elkészítjük a hagymás-fokhagymás rántást, hideg vízzel kikeverjük, és besűrítjük vele a levest. Újra felforraljuk, a pici cukor segíti összeállni benne az ízeket. Ha túlzásba vittük a kimosást az elején, és nem elég savanyú, akkor ezt itt lehet kezelni egy pici ecettel. Nálunk ebben hagyományosan rizs van levesbetétnek, ebből egy jó marékkal dobok bele a vége felé, és akkor zárom el, amikor kezd puhulni. Tálaláskor még feldobtuk a lencsefőzelékhez készített füstölt húsból egy pár darabbal, a lelkesek, akik szeretik, sok tejföllel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr498252300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása