Alaprecept, de ez egy kicsit fontosabb, mint a többi. Ha nagyon megszorulunk, és hirtelen kell menteni a helyzetet egy forró levessel, de nem készültünk rá - a zellerkrémleves mindig működik. Darabolt zellergumót állandóan tartunk a fagyasztóban, kis dobozos tejszínek is majdnem mindig vannak otthon a hűtőben, és még mindenki szereti is, nem csoda, hogy gyakran készül.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej zeller
- 1 közepes darab krumpli
- két evőkanál vaj
- 1 l alaplé vagy 2 db zöldséges tyúkhúsleveskocka
- 2 dl tejszín
- frissen reszelt szerecsendió
- késhegynyi fehérbors, só
Elkészítés:
A zellert és a krumplit apróra kockázom. A zellert a vajon egy kicsit megpárolom. A krumplit én sűrítésnek használom, ha valaki akarja, cserélje le ezen a ponton 1-2 evőkanál lisztre, ha maradunk a krumplinál, akkor most mehet bele. Felöntöm az alaplével (vagy vészhelyzetben a vízzel, felforralom, és a kockával helyettesítem az alaplevet). Nem kell rá sok, éppen csak ellepje, legyen finom sűrű, krémes a leves. Sózom, és lassan puhára főzöm a zöldségeket. Ha megvan, akkor bormixerrel eldolgozom, folyamatos keverés mellett felöntöm a tejszínnel, reszelek rá egy párat a szerecsendióból, óvatosan a pici fehérbors, felforralom, és kész. Ahogy látszik is a képen, gyakori, hogy betétnek kenyérkocka és pirított, kockázott bacon is van benne, de a kolbászchips is elő szokott fordulni. Ha kenyérkocka, akkor fontos, hogy ahhoz 2 gerezd fokhagymát meg szoktam roppantani a kés alatt, 2 evőkanálnyi olívaolajat melegítek, azt ízesítem a fokhagymával, és ha forró az olaj, abba teszem a szikkadt kenyeret, meghintem sóval, és úgy pirítom pirosra.