CookTa

Zellerkrémleves

2016. január 18. 13:20 - ko123la

Alaprecept, de ez egy kicsit fontosabb, mint a többi. Ha nagyon megszorulunk, és hirtelen kell menteni a helyzetet egy forró levessel, de nem készültünk rá - a zellerkrémleves mindig működik. Darabolt zellergumót állandóan tartunk a fagyasztóban, kis dobozos tejszínek is majdnem mindig vannak otthon a hűtőben, és még mindenki szereti is, nem csoda, hogy gyakran készül.

dsc_1824_small.jpg

Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej zeller
- 1 közepes darab krumpli
- két evőkanál vaj
- 1 l alaplé vagy 2 db zöldséges tyúkhúsleveskocka
- 2 dl tejszín
- frissen reszelt szerecsendió
- késhegynyi fehérbors, só

Elkészítés:
A zellert és a krumplit apróra kockázom. A zellert a vajon egy kicsit megpárolom. A krumplit én sűrítésnek használom, ha valaki akarja, cserélje le ezen a ponton 1-2 evőkanál lisztre, ha maradunk a krumplinál, akkor most mehet bele. Felöntöm az alaplével (vagy vészhelyzetben a vízzel, felforralom, és a kockával helyettesítem az alaplevet). Nem kell rá sok, éppen csak ellepje, legyen finom sűrű, krémes a leves. Sózom, és lassan puhára főzöm a zöldségeket. Ha megvan, akkor bormixerrel eldolgozom, folyamatos keverés mellett felöntöm a tejszínnel, reszelek rá egy párat a szerecsendióból, óvatosan a pici fehérbors, felforralom, és kész. Ahogy látszik is a képen, gyakori, hogy betétnek kenyérkocka és pirított, kockázott bacon is van benne, de a kolbászchips is elő szokott fordulni. Ha kenyérkocka, akkor fontos, hogy ahhoz 2 gerezd fokhagymát meg szoktam roppantani a kés alatt, 2 evőkanálnyi olívaolajat melegítek, azt ízesítem a fokhagymával, és ha forró az olaj, abba teszem a szikkadt kenyeret, meghintem sóval, és úgy pirítom pirosra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr718251914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása