A blog kezdete óta fenn volt egy kipróbálásra váró palacsintarecept, amit a szeretlekmagyarorszag.hu-n találtam, de most rákerestem, az eredeti innen van. A múltkor nekifutottam, majdnem teljes sikerrel - a páromnak nem ízlett, csak a két nagyobb gyereknek. Meg nekem :-) Az eredeti recepten egy kicsit egyszerűsítenem kellett, most hétköznapi dolgokból készült - nem volt nádcukor.
Hozzávalók:
Palacsintához:
- 40 dkg liszt
- 7 dl tej
- 3 db tojás
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- csipet só
- egy evőkanál cukor
Csokoládékrémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg keserű csokoládé (60-80% kakaótartalmú)
- 2 dl tejszín habbá verve
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Egy tálban elkeverjük a tojásokat a tejjel, sóval, cukorral, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet és a kakaót. Csomómentes palacsinta tésztát készítünk (ha túl sűrű, hígítsuk még egy kis tejjel vagy vízzel).
Fél órát pihentetjük a tésztát, addig elkészítjük a csokoládékrémet. Vízgőz felett egy hőálló tálban felolvasztjuk a csokit és a vajat, majd az edényről levéve a tálat, hozzáadjuk a mascarponét, a cukrot és a tejszínhabot. Jól elkeverjük. A krémet hűtőbe tesszük, amíg a palacsintákat kisütjük.
A megadott mennyiségből kb. 12-15 db palacsinta lesz. Vastagabb palacsintákat süssünk, lehetőleg teflon sütőben, hogy ne kelljen a tésztának még onnan is zsiradékot felvennie.
Megvárjuk, amíg a palacsinták kihűlnek, majd megépítjük a tortát. Legalulra palacsintát teszünk, a tetejét megkenjük a csokoládékrémmel, majd újra palacsinta, krém, amíg minden el nem fogy. Célszerű krémet tenni legfelülre. A tetejére szórjunk kakaóport. Fogyasztás előtt tegyük még hűtőbe legalább fél órára.
A tetejéről nálam lemaradt a kakaó, és igazából akkor lehetett szépen szeletelni, amikor már jócskán állt a hűtőben.