Általában kevés szószos ételt csinálunk itthon, de hasonlókat már láttam a tévében, ill. a múltkori arroz con pollo főzése közben annyira tetszett a színes ragu, ami ahhoz kellett, hogy szerettem volna külön is kipróbálni. Jó ötlet volt, különleges, nem hétköznapi, és finom.
Hozzávalók:
- 1 nagy darab bőrös csirkemell
- 1 kg csirkecomb
- 5 dkg füstölt sonka (nyers, szárított)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 bogyiszlói paprika
- fél piros kaliforniai paprika
- 4 csík szálzeller
- 1 kisebb póréhagyma
- 1 evőkanál liszt- 3 babérlevél
- 4 dl csirke-alaplé
- 2 dkg vaj
- só, bors, olaj
Elkészítés:
Olívaolajon gyorsan átpirítottam az alaposan megsózott és borsozott csirkéket. A hirtelen sült húst kivettem, a visszamaradt zsiradékban megpirítottam egy perc alatt a pici kockákra vágott sonkát. Utána beletettem minden darabolt zöldséget a fokhagyma kivételével, és pár percig pirítottam. Meghintettem liszttel, azzal is pirítottam egy kicsit, aztán beletettem a fokhagymát, felöntöttem alaplével, visszaültettem a mártásba a bőrös, pirosra sült résszel felfelé a csirkéket. Még egy kicsit sóztam és borsoztam a kiálló húst, betetettem a babért, és fedő alatt 80-90 perc alatt puhára főztem. A mellnek sokkal több kell, mint a comboknak, azt érdemes tesztelni. A végén a csirkét rácson, max. pirító-fokozaton betettem a sütőbe (ebben a hőségben ez fájt egy kicsit, de megérte), és ropogósra sütöttem a bőrét, ez nekem 10 perc volt (de nagyon kell figyelni, hogy ne égessük meg). A szószból kivettem a babért, és összeturmixoltam, visszatettem a serpenyőbe, egy kis vajjal megfényesítettem és lezártam. Rizzsel és a mártással tálaltam.