Most, hogy itt volt a nagy szezon, alaposan kimaxoltuk az epres dolgokat. Volt eperkrémleves, epermisu, epres gyümölcstorta, és hogy még valamivel fokozzuk, akartam valami újat is próbálni. Végül ez a puding jött össze, a netes keresésben ez a recept tetszett a legjobban. Kis zavarás, a kép már az ismétlésből származik, amikor ugyanezt szederrel készítettük el. A tálaláshoz most egy kis összetört zabkekszet tettem a pohár aljára, nem csak szimplán a szufléformából ettük ki, mint elsőre.
Hozzávalók:
- 25 dkg eper (vagy bármi piros bogyós gyümölcs, pl. szeder, málna)
- 25 dkg (laktózmentes) túró (Lidl-Mizo a király, ez tényleg darabos és túró ízű)
- fél citrom reszelt héja és leve
- 1 tojás
- 6 dkg étkezési keményítő
- 5 dl tej (ez is mentes)
- 9 dkg cukor
- 1 teáskanál vanília-aroma
Elkészítés:
Az epret, túrót, citromlevet és héjat turmixban pépesítettem. A tojássárgáját kikevertem a keményítővel és egy kevés tejjel. A többi tejet a cukorral és a vaníliával felforrósítottam, aztán hőkiegyenlítés után, állandó keverés mellett hozzáadtam az előkészített tojásos-keményítős tejet, és óvatosan, további folyamatos kevergetés mellett felforraltam besűrűsödésig - idáig egy sima vaníliapuding. Egy kicsit hűtöttem, közben keményre felvertem a tojásfehérjét. Egyharmadát belekevertem a pudingba, hogy fellazuljon, utána az epres túrót, majd végül a maradék tojásfehérjét forgattam bele óvatosan a masszába. Szufléformákba öntöttem, és lehűlés után lehetett megtámadni.