CookTa

Zöldséges lencsefőzelék

2016. január 08. 15:11 - ko123la

Egy megfelelő, szezonjellegű bejegyzéssel indíthatjuk az évet, így szilveszter után. Lencséből ritkán készül nálunk főzelék, sokkal inkább leves, ahogy azt már meg is örökítettük a blogon, ill. ha szabad azt is idekeverni, egy vöröslencsés változat is van már fenn. Viszont legalább ilyenkor a tradíció miatt elő szokott azért fordulni. Jó pár elkészítési módja van, ha valaki rákeres, kisebb variációkkal tucatszámra vannak verziók belőle a neten. Engem még egy dolog inspirált, az egyik különlegességünk, amiben sok zöldséggel, fehérborral, borecettel és mustárral készül egy nagyon egyedi lencsés köret (a szintén különleges kacsacombokhoz). Most jellegében egy ehhez hasonló, de azért a tradíciókhoz mégis közelebbi verziót főztünk, és azt hiszem, hogy ez fog véglegesnek megmaradni a konyhánkban.

dsc_2108_small.jpg

Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2-3 zellerhasáb (nagyjából annyi, mint a fehérrépa)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanál liszt
- 1 csapott evőkanál mustár
- 1 teáskanál ecet
- 1 kis pohár tejföl
- 3-4 babérlevél
- só, pirospaprika, olaj

Elkészítés:
A lencsét előző este megmossuk, az első vizet leöntjük róla, és újra feltöltjük, és ebben beáztatjuk. Az apróra vágott hagymát megpároljuk olajon, majd folytatjuk a kockázott zöldségekkel a párolást. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát, meghintjük a liszttel, kicsit megpirítjuk. Egy kiskanál pirospaprikával megszínezzük, majd mehet bele a lencse, az áztatóvízből annyi, hogy jól ellepje. Sózzuk, babérlevéllel és mustárral ízesítjük, majd puhára főzzük. Közben, ha kevésnek tűnik a leve, a mellette főzött füstölt hús levével pótolgathatjuk. A végén egy pici ecettel ízesítjük. A tejfölt kikeverjük, és hőkiegyenlítéssel beleengedjük. Összeforraljuk, és készen is van. Most külön, kuktában főtt füstölt hússal tálaltuk - az eredeti terv az volt, hogy a végén majd bele is főzöm egy kicsit a húst, de túl jól sikerült a kuktázás, olyan puha lett, hogy már nem akartam tovább főzni. Annak a főzőlevét egy egész hagymával, 3-4 gerezd fokhagymával, pár babérlevéllel és egész borssal ízesítettem, ha legközelebb sonkás kedvünkben leszünk, újra így fogom főzni, mert az is omlósan puha és nagyon ízes lett. (A fotó végül egy újabb körből, most egy fasírtosból származik.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr408251934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása