CookTa

Szezámos hamburgerzsemle

2017. április 11. 16:55 - ko123la

Ha hamburgerről vagy pulled pork szendvicsről van szó, mármint otthon, akkor mindig lelkesek vagyunk, és a szendvics csak saját sütésű bucival jöhet szóba. Korábbi receptemben már szerepelt, hogy akkoriban milyet sütöttünk, de annyi kenyérféle készül nálunk, hogy ez is átalakult, és mostanában már ez a változat a járatos. Az alapja egy korábbi, kalácsos jellegű tészta, ezt formázzuk bucira. Önmagában is megállja a helyét, puffancsként, legutóbb az egyetlen túlélő darabot végül vajjal megkenve érte a végzete.

dsc_1068_large.jpg

 Hozzávalók:

A tésztához:
- 25 dkg tönkölybúzaliszt
- 50 dkg finomliszt
- 2 zacskó száraz élesztő
- 20 g só
- 6 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 1 tojás
- 4 dl tej

A megkenéshez:
- 1 tojás
- 1 marék szezámmag

Elkészítés:
Géppel dolgozom ki a tésztát, a tejet langyosítom, a vajat felolvasztom, de az élesztőt nem futtatom fel külön, mehet minden egyszerre a gépbe, először a folyékony, aztán a száraz hozzávalók. A megdagasztott-kelesztett tésztát átgyúrom egy kicsit lisztezett deszkán, 10-12 darabra osztom, a darabokat buci alakúra formázom, az alját összecsípve. Langyos sütőben kelnek újra egy félórát, aztán egy felvert tojással megkenem őket, megszórom a magokkal, és 190 fokon, légkeveréssel, 20-25 perc alatt készre sütöm.

dsc_1075_large.jpg

Ha tetszett, kövess a Facebookon is a CooktaBlog oldalon!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr8012408479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktória B 2017.06.10. 08:16:57

Szia!
szeretném megkérdezni hány db lesz egy adag tésztából?
Viki

ko123la 2017.06.10. 08:36:22

Szia, írtam a receptben, hogy általában 10-12 darabra osztom - ez már nagy, puffancs méretű zsemléket ad, mert én elég nagy, 20-25 dekás húst teszek bele. Ha ennél egy kicsit kisebb húst szerettek, akkor lehet nyilván többfelé venni a tésztát. Jó étvágyat!

Viktória B 2017.06.10. 10:45:16

@ko123la: igen, most olvastam újra és egyből kinyomta a szemem! Ezer bocsánat a hülye kérdésért!
és köszi a türelmes választ!

Viktória B 2017.06.16. 15:30:29

1 héten belül másodszorra kellett megsütnöm! Tökéletes recept, köszönjük!
süti beállítások módosítása